Sway

Sway

In 1953 werd dit nummer geschreven als "¿Quién será?" door de Mexicaanse componist Luis Demetrio, die de rechten doorverkocht aan een andere componist en bandleider Pablo Beltrán Ruiz. Deze nam het nummer voor de eerste keer op met zijn orkest in 1953 als een instrumentale cha-cha-chá op de LP South of the Border / Al sur de la frontera – Cha-cha-cha.  De Engelse tekst is van Norman Gimbel, die ook de Engelse tekst schreef voor The Girl from Ipanema. Hieraan dankt het de Engelse titel Sway.

Onder die naam boekte het aanzienlijk succes in de VS toen het in 1954 werd opgenomen door de Amerikaanse zanger Dean Martin en het orkest van Dick Stabile. Deze opname bereikte de 15e  plaats op de hitlijst van Billboard en de 6e in het Verenigd Koninkrijk.

Het lied gaat over dansen en het geheel in de ban zijn van je danspartner. Als het danspaar over de dansvloer zwiert, is zij voor hem alles waar hij oog voor heeft.

In 1999 nam de Engelse electronicaband Shaft het nummer op onder een andere titel: "(Mucho Mambo) Sway". Het singeltje bereikte de tweede plaats in Engeland, de eerste plaats in Nieuw Zeeland en had ook groot succes in Zweden, Ierland, Noorwegen en Canada.

Vervolgens was het de Canadese zanger Michael Bublé die het nummer opnam op zijn debuut CD die ook zijn naam droeg, in 2003. Deze versie is vaak te horen geweest in TV-shows en in films.

Eén jaar later nam de Amerikaanse meidengroep The Pussycat Dolls het nummer op voor de soundtrack van de film Shall We Dance?

 

Bij YouTube filmpjes allereerst de uitvoering van Sway door Dean Martin en verder in het arrangement dat ook JD'Big Band speelt de Fraser Highschool Jazz Band.

Sway door Dean Martin
Sway door de Fraser High School Jazz Band