Soul Bossa Nova

 


Soul Bossa Nova

 

Dit populaire instrumentale nummer werd geschreven door Quicy Jones (14 maart 1933), een Amerikaanse musicus, bandleider en arrangeur. Het nummer verscheen op de in 1962 op het Mercury Records label verschenen LP, die de titel droeg Big Band Bossa Nova. Ondanks de titel van de song is hier eerder sprake van een vermenging van Bossa Nova met klassieke muziek dan met soul. Op dit album staat overigens ook het bij onze Big Band bekende nummer Chega de Saudade.

Naar eigen zeggen had Jones er twintig minuten voor nodig om dit muziekstuk te schrijven. In een interview met het muziekblad Billboard Magazine haalt hij op dat hij in 1962 net Brazilië had verlaten, waar hij samen met Dizzy Gillespie had opgetreden, toen Bossa Nova als muziekstijl aansloeg. Bossa Nova muziek werd namelijk populair in de vroege jaren ’60 en veel artiesten, zoals Ella Fitzgerald, vermengden het ritme met dat van hun eigen genre.

Quincy Jones is al meer dan 60 jaar actief in de muziekindustrie, zowel op als achter het podium. Hij zet zich in als componist, producer, muzikant, arrangeur en bandleider. Hij is een meester in het vermengen van verschillende muziekstijlen. Door stijlen als soul, pop, hip-hop, jazz, klassiek, Afrikaanse en Braziliaanse muziek op ingenieuze wijze met elkaar te combineren creëert hij nieuwe standaarden in de hedendaagse muziek.

Dit nummer is mede bekend geworden als het themalied voor de films van Austin Powers, waarin acteur Mike Myers als spion uit de jaren zestig in een modernere wereld moet opereren. De trilogie rond Austin Powers verscheen tussen de jaren 1997 en 2002 als parodie op de James Bond films. 

 

Als You Tube filmpje een uitvoering van Soul Bossa Nova door het orkest van Quincy Jones en als tweede een filmpje de Skyline College Jazzband het nummer speeld in het arrangement van Rick Stitzel, dus zoals onze Big Band het speelt.

Soul Bossa Nova Quincy Jones
Soul Bossa Nova door Skyline College Jazzband