Cry Me A River

Cry Me A River is een populaire Amerikaanse song, geschreven door Arthur Hamilton, dat werd uitgegeven in 1953 en bekend werd door de uitvoering van Julie London.  

Hamilton schreef het nummer nadat Julie London, met wie hij nog samen de middelbare school had doorlopen, hem had verteld dat haar echtgenoot, regisseur en producer Jack Webb, nieuwe jazz- en bluesnummers zocht voor een toekomstige productie getiteld Pete Kelly’s Blues. Het bluesy nummer zou door Ella Fitzgerald worden gezongen in de film; maar uiteindelijk werd het niet gebruikt.

Nadat Julie London scheidde van Jack Webb in 1954, leerde ze jazzpianist en toekomstige tweede echtgenoot Bobby Troup kennen, die haar overhaalde om een LP voor Liberty Records op te nemen met jazzstandards. Cry Me A River was het enige nieuwe nummer op de plaat Julie Is Her Name. Het werd als single uitgebracht en werd meteen Liberty's eerste grote hit; het klom tot nummer 9 op de Billboard-hitparade. Julie zong het ook in de film The Girl Can't Help It. In 1960 bracht ze een nieuwe versie van het nummer op single uit.

Het nummer is sedertdien zelf een standard geworden en tientallen artiesten hebben het opgenomen, waaronder Ella Fitzgerald in 1961, Joe Cocker op zijn LP Mad Dogs and Englishmen, Aerosmith op de LP Rock in a Hard Place, Michael Bublé en Susan Boyle om maar enkelen te noemen. 

 

In de You Tube filmpjes een opname uit 1964 waarin Julie London haar grote hit nog eens laat horen en een opname van de University of Bath ChaOS Big Band die dit nummer tijdens een kerstoptreden laten horen in hetzelfde arrangement - van Jerry Nowak - als onze band dit nummer brengt.

 

Cry Me A River - Julie London
Cry me A river - University of Bath ChaOS Big Band