California Dreamin'

Een song geschreven door John en Michelle Phillips, de helft van de Amerikaanse popgroup The Mamas and the Papas. Het was de eerste hit voor deze groep in het jaar van oprichting, 1965. De tekst van het liedje vertelt hoe de zanger op een koude winterdag droomt van het warme Californië. In 2001 kreeg het nummer een Grammy Hall of Fame Award.

In 1965 kwam de nieuwe groep in contact met Lou Adler, eigenaar van het platenmerk Dunhill Records, door toedoen van Barry McGuire, die California Dreamin’ wilde opnemen voor zijn solo LP. The Mamas and the Papas traden bij de opname op als achtergrondzangers. Naderhand vroeger ze Adler of ze ook een eigenversie met hem mochten opnemen. Bij de opname gebruikten ze de geluidsvanden van Barry McGuires opnamen, alleen zongen ze het lied opnieuw in en er werd een solo voor een altfluit (bespeeld door Bud Shank) ingelast. In decemver 1965 kwam het uit als single en in maart daaropvolgend bereikte de song de vierde plaats in de Billboard Hot 100.

Onder de vele artiesten die het nummer op de plaat zetten, vallen op de popgroep America, de Carpenters, Meatloaf, The Seekers, José Feliciano, The Four Tops, Melanie en R.E.M.

Het filmpje is van de originele uitvoering van dit nummer door The Mamas and the Papas. De tweede video laat een big band uitvoering horen en zien van de Duitse OGO Big Band die hetzelfde arrangement spelen als JD's Big Band.

See video
See video