Sweet Georgia Brown

"Sweet Georgia Brown" is een alom bekend jazznummer, dat  in 1925 werd geschreven door Ben Bernie en  Maceo Pinkard (muziek) en  Kenneth Casey (tekst).

Het verhaal gaat dat Ben Bernie met het concept voor de tekst van de song kwam - hoewel hij geen specialist was op het gebied van tekstschrijven – nadat hij een ontmoeting had gehad met Dr. George Thaddeus Brown in New York City: Deze Dr. Brown, die lange tijd lid was van het Huis van Afgevaardigden van de staat Georgië, vertelde Bernie over zijn dochter Georgia Brown en dat na de geboorte van het meisje de Algemene Vergadering van de staat Georgië op 11 augustus 1911  een verklaring had aangenomen dat de baby naar de staat zou worden genoemd en daardoor als Georgia door het leven zou gaan. Naar deze anekdote wordt verwezen in de tekst van het lied: “Georgia claimed her - Georgia named her" oftewel "Georgië eiste haar op - Georgië gaf haar haar naam."

Het nummer werd voor het eerst opgenomen op 19 maart 1925 door bandleider Ben Bernie. Het leverde Ben Bernie en zijn hotel Roosevelt orkest vijf weken lang een nummer één notering op.

Niet alleen op muziekgebied is dit nummer bekend, ook de sportwereld kent het. In de instrumentale uitvoering door de Brother Bones is het de herkenningsmelodie geworden van het over de hele wereld bekende basketbalteam de Harlem Globetrotters.

Een reeks van jazz- of popgrootheden heeft het nummer op de plaat gezet, waaronder Ella Fitzgerald, Ray Charles, Bing Crosby, Jerry Lee Lewis, Count Basie, Oscar Peterson, Roberta Flack en zelfs de Beatles.

 

Het arrangement van Sweet Georgia Brown is van Sammy Nestico. In de uitvoering van de Big Band der Lichtbergschuele is dit arrangement goed te horen.

See video
Geluidsfragment:

You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.