The Girl From Ipenema

Dit lied was een wereldwijde hit midden jaren zestig. Antonio Carlos Jobim heeft dit Bossa Nova nummer in 1962 geschreven. Oorspronkelijk had het lied een Portugese tekst, met als titel Garota de Ipanema. De Engelse tekst werd later geschreven door Norman Gimbel.  Astrud Gilberto was de zangeres die dit nummer in de gezongen uitvoering bekend heeft gemaakt, in samenwerking met João Gilberto en Stan Getz.  Ipanema is een kustplaatsje gelegen in het gebied ten zuiden van Rio de Janeiro. De inspiratiebron voor dit lied was Heloisa Eneida Menezes Paes Pinto, die nu bekend is als Helô Pinheiro (foto), een in die tijd vijftienjarig meisje dat dagelijks langs het bar-café Veloso liep, of soms naar binnen kwam om sigaretten voor haar moeder te kopen. Haar lengte (1,73 m) en haar schoonheid trokken de aandacht van de bezoekers en van Jobim, die thuis achter zijn piano zittend een lied over haar componeerde.

 

 

 

 

De hitversie van dit nummer door Astrud Gilberto gezongen met Stan Getz als saxofonist uit 1964

JD's Big Band heeft lang de instrumentale versie van dit nummer gespeeld, maar vanaf de herfst 2014 heeft de big band de gezongen versie in het repertoire staan met als arrangeur Roger Holmes. Datzelfde arrangement wordt ook gebruikt door het Teikyo Jazz Orchestra, dat in het YouTube filmpje te horen en te zien is.

De hitversie van dit nummer door Astrud Gilberto gezongen met Stan Getz als saxofonist uit 1964
Teikyo Jazz Orchestra met het arrangement van Roger Holmes
Geluidsfragment:

You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.