GOUDA BIJ KAARSLICHT 2019

za, 2018-12-15 14:21

De 63e keer dat dit festijn in Gouda wordt georganiseerd. Als je het programmaboekje doorleest wordt er de hele dag door heel het centrum heen van alles georganiseerd, van het midwinterstampottenfestijn in De Chocoladefabriek, een optreden van Shantykoor De Moordtzangers bij de Visbanken en in de Goudse Waag een optreden van de Ladies of Paris, met liedjes over de liefde, gebracht met een ondeugende knipoog. En dat zijn maar een paar voorbeelden van alles wat er in Gouda te horen en te zien is.

Maar natuurlijk ligt het hoogtepunt van de viering aan het begin van de avond op de Markt, rond het met kaarsen verlichte sfeervolle oude stadhuis en de hoge Noorse kerstboom aan de voorzijde hiervan. Hier speelt het traditionele gedeelte van de avond zich af, met kerstsamenzang onder (bege-)leiding van stadsbeiaardier Boudewijn de Zwart en een brassband. De burgemeester spreekt een overweging bij kerst uit en natuurlijk is er aandacht voor het kerstverhaal. Als speciale attractie is deze avond zangeres Tania Kross gevraagd te komen zingen. Haar volle stemgeluid vulde het hele plein. Onderwijl was het moment aangebroken, dat na aftellen de verlichting in de grote kerstboom aanging.

Als het officiële gedeelte is afgelopen, zo rond acht uur, is het beurt aan onze Big Band om het publiek te vermaken. Het begon deze avond echter met een tegenslag. Helaas moest dirigent Jan Slager door ziekte zich afmelden. Het was aan zijn broer Gert, die vaker als invaller voor de Big Band heeft gestaan, om het geheel in goede banen te leiden. Voor Gert lastig, omdat hij het kerstprogramma nooit heeft gedirigeerd. Op een enkel aftelprobleempje na, dat gelukkig goed werd opgepakt, verliep het optreden prima. Er werd nu extra goed geconcentreerd en geluisterd naar elkaar. Wellicht dat de meer ronde vorm waarin we zaten, daar ook aan heeft bijgedragen. In ieder geval was het nu niet zo dat de eerste nummers een zoeken was naar de juiste balans. Een andere reden voor de grotere samenhang kan ook zijn dat voor de eerste keer onze nieuwe keyboardspeler Ruud meespeelde. Die heeft zich trouwens in een paar weken dat hele programma goed eigen gemaakt en speelde het alsof hij al jaren niet anders doet. Fijn dat we weer de ondersteuning van het keyboard hebben.

 

Dat was iemand die voor de eerste keer meedeed, helaas was er ook iemand die voor het laatst aanwezig was, onze zangeres Antoinette, die bij een andere Big Band gaat zingen. Daar raken wij wel een hele goede zangeres door kwijt. Van alle zangeressen die bij ons hebben gezongen, durf ik wel te stellen dat zij de beste was. Dat liet ze deze avond ook duidelijk horen. Antoinette, dank voor je zeer gewaardeerde bijdrage aan ons programma en veel succes bij je andere band.

Wat valt er verder nog over deze avond te melden? Het was voor onze Big Band het zevende achtereenvolgende jaar dat wij onder verlichte boom hebben zitten spelen. We hebben, naar mijn mening, ondanks de kou een goed optreden verzorgd. Wat mij vooral opviel is dat er steeds zoveel mensen stonden te kijken en te luisteren. Ik denk zelfs nog meer dan vorig jaar. Na de toegift van Jingle Bell Rock werden we dan ook getrakteerd op een gul en dankbaar applaus.

 

Datum: 
zat, 2018-12-15