Gouda bij kaarslicht 2016

za, 2016-12-17 14:15

Na drie optredens in één week bestaat de neiging om die drie met elkaar te vergelijken. En natuurlijk springt Delft er dan bovenuit. Gouda zou dan waarschijnlijk zelfs op de laatste plaats eindigen. Helemaal eerlijk is zo’n vergelijk natuurlijk niet. Toen de Dordtse kerstmarkt ons wegbezuinigde, waren we maar wat blij dat we in Gouda wel ons kerstrepertoire konden laten horen. Natuurlijk zijn de omstandigheden hier het lastigst: in de buitenlucht op een donker plein je best moeten doen en nog geen consumptiebon om warme koffie of zoiets te halen in de pauze. Dit jaar niet eens een plek om onze spullen kwijt te kunnen. Het zijn niet bepaald pluspunten.

Toch, we hadden dit jaar het geluk dat het weer wel meewerkte. Op het tochtige plein was het koud, maar dat is het ieder jaar. Gelukkig was het wel droog en dat hebben we niet ieder jaar. Het blijft vreemd dat als het programma rond de boom is afgelopen, wij nog een kwartier moeten wachten -  terwijl er op het plein niets te doen is - voordat wij met ons programma kunnen beginnen.

Dat eerste deel in het donker, het is en blijft lastig. Op dat moment slaat het ook niet over op het publiek. Dit jaar vooral was goed merkbaar het verschil tussen voor de pauze, in het donker, en na de pauze als de verlichting is aangegaan. Is het niet mogelijk om een paar bouwlampen te plaatsen, zodat we ook het eerste deel zichtbaar aanwezig zijn?

De vonk sloeg bij het eerste deel dus niet over naar het publiek en ook niet naar elkaar. Lastig als je een paar dagen eerder goed uitgelicht bent geweest en vooral ook een uitstekende geluidsversterking hebt ervaren, om dan nu weer op je eigen oren te moeten vertrouwen. Vooral als je moeite hebt om de andere partijen en instrumenten te horen. Dat is weer heel erg wennen.

Na de pauze was het allemaal anders. Het spelen ging aanmerkelijk beter. Nu sloeg de vonk wel over en groeide het kijkende en luisterende publiek. Daar krijg je zelf ook weer inspiratie door. Zo werkt het twee kanten op.

Heel leuk was dat vlak voor de pauze onze vroegere zangeres Licia kwam kijken en luisteren. En wat zijzelf niet bedacht had, ook om te zingen. Ze werd overgehaald met Rita Santa Baby te zingen. En toen het publiek na het laatste nummer om een toegift vroeg, zong Licia ook Winter Wonderland. Wat heeft zij toch een mooi stemmetje.

Vooral door het tweede deel van het programma kunnen we tevreden terugkijken op dit vijfde optreden bij Gouda in kaarslicht.

Datum: 
zat, 2016-12-17