Lichtjesavond Delft 2016

wo, 2016-12-14 15:02

Meneer, jullie hebben formidabel gespeeld!

Of het druk was in Delft? Wij kwamen even na half zeven Delft binnenrijden. Alle parkeergarages waren vol. Dus doorgereden op zoek naar een parkeerplaats. Uiteindelijk die gevonden bij de Faculteit Bouwkunde aan het Zuidplantsoen, waar nog net één plaatsje vrij was. Daarvandaan teruggelopen naar het centrum. Dat wil zeggen, met de drom mensen meegelopen. Want iedereen was onderweg naar het centrum.  Eenmaal in het winkelgebied was er soms geen doorkomen aan. Of het druk was?

Toen we bij het Stadhuis aankwamen, waren we eigenlijk net een paar minuten later dan het afgesproken tijdstip. Maar er moesten er nog velen komen. De laatsten arriveerden net voor achten. Allemaal door het zoeken naar een parkeerplaats en het zich vervolgens moeten worstelen door de mensenmassa heen.

Op dat moment zaten we al op het grote podium dat naast het stadhuis stond opgesteld. Er was gezorgd voor een goede, professionele geluidsversterking. De verlichting was prima en op het podium hadden we geen last van het op sommige momenten druilerige weer.

We zouden die avond op het grote podium een wisselprogramma doen met ene Johnny Smokes, een Amerikaan, getrouwd met een Nederlandse, die met zijn gitaar liedjes ten gehore brengt. Omdat we om acht uur nog niet geheel compleet waren en Johnny al wel aanwezig was, heeft hij het spits afgebeten. Ondertussen kwamen de drie laatste leden ook bij het podium aan. Het was bijna tien over acht toen we met het programma begonnen.

Dat deden we uitkijkend op het plein in de richting van de Nieuwe Kerk. Hoewel, we keken veel meer uit op een enorme mensenmassa die het plein bevolkte. Duizenden mensen waren op het plein verzameld en een groot gedeelte daarvan stond voor het podium waar wij zaten. Die waren vol verwachting van het programma dat geboden ging worden. We werden aangekondigd door een meneer in een wit pak met vleugels, als een engel die de blijde boodschap verkondigde dat JD’s Jingle Bells Big Band met het programma ging starten. Jingle Bell Rock was ons eerste nummer, dat direct de sfeer bepaalde op het plein. In Winter Wonderland kwam Roos als zangeres naar voren. Al spoedig bleek dat zij niet alleen om haar zangkwaliteiten zeer werd bewonderd.

Tijdens de laatste twee nummers voor de pauze kwam Johnny Smokes op het toneel. Zoals afgesproken met de organisatie zou hij die nummers met ons meespelen. Santa Baby werd gezongen door Rita, terwijl Johnny de band aanvulde met zijn gitaargeluid. Tijdens het laatste nummer, Rudolph the Red-Nosed Reindeer, nam Johnny zelf de zang voor zijn rekening. Hierna verlieten de leden van de Big Band het podium en Johnny vulde het volgende half uur met zijn zang en muziek.

In de tussentijd konden wij ons te goed aan koffie, thee, frisdrank en mandarijnen. Om kwart over negen had ieder zijn plaats weer ingenomen en werd het hele programma nog een keer gespeeld. Na een toegift was het bijna tien uur en zat dit optreden erop.

Als je zelf speelt, is het moeilijk in te schatten hoe je eigenlijk speelt, of anders gezegd hoe het overkomt. Een beetje idee heb je wel als je geen gekke dingen hebt gehoord en als je ziet dat het publiek tot en met het laatste nummer blijft staan, of swingen, of meezingen, of meeklappen. Toen ik van het podium af was en richting het Stadhuis liep, kwam er een knul naast me lopen en zei: Meneer, wat hebben jullie formidabel gespeeld. Dan weet je zeker dat er een goede prestatie is geleverd. In de koffiekamer van het Stadhuis overheerste ook dat goede gevoel.

Daar kwam even later Lisanne Kools binnenlopen van de plaatselijke organisatie. Zij was zeer lovend over wat wij hebben laten horen. Het zag er goed uit, zei ze, het klonk goed en de mensen waren enthousiast. “Vorige jaren,” vertelde zij, “speelde er een harmonieorkest en verlieten de mensen het plein. Nu bleven zij staan.” Het is prettig als die dingen worden gezegd. De uurtjes repeteren zijn dit dus zeker waard geweest.

O ja, Lisanne zei ook nog: “Zet volgend jaar de Lichtjesavond in Delft maar weer in je agenda”.

 

 

Datum: 
woe, 2016-12-14