Aubade Koningsdag 2016

wo, 2016-04-27 16:46

Het weer is altijd al een populair onderwerp van gesprek. De Koningsdag van dit jaar zorgde wel voor extra gespreksstof. Het zou wellicht de koudste Konings/Koninginnedag ooit worden. Daarbij was een grote hoeveelheid buien voorzien, in de vorm van regen, hagel of sneeuw. Een temperatuur die niet boven de negen graden maximaal zou uitkomen en door een koude noordenwind een gevoelstemperatuur die nog enkele graden lager lag. Omstandigheden die passen bij de kerstmarkt, maar niet bij een Koningsdag. Vele malen hebben wij eind april in het zonnetje gespeeld. Ik herinner me dagen dat het snoeiheet was, zoals die keer dat we op Koninginnedag ’s middags in het Hof speelden. Vóór het podium, omdat het óp het podium onder een scherm veel te warm was…

Maar nu, barre temperaturen lagen in het verschiet. Terwijl we zo graag net als vorig jaar in ons nu geheel complete nieuwe uniform zouden willen optreden. Zelfs was deze dag gekozen om in dat nieuwe uniform een soort statiefoto te maken op de trappen van het Stadhuis. Vergeet het maar. De dagen voor de 27ste lieten zien wat we konden verwachten. Koude temperaturen, felle buien, met hagel of sneeuw. Nee, vergeet het nieuwe uniform, vergeet het maken van de foto. In de “kerst”-outfit  moesten we ons kleden, zoals we in Gouda op de Kaarsjesmarkt al een paar jaar spelen. Daar kon je in ieder geval nog een dikke trui onder aantrekken.

Zo stonden we op de bewuste Koningsdag van 2016 in aan de weersomstandigheden aangepaste kledij op het plein voor het Dordtse stadhuis. Geen geluidsversterking voor de saxen, want dat kon tegen de regenbuien niet beschermd worden. Rond negen uur viel er nog een fikse bui regen op het plein neer. Om even over half tien begonnen we aan ons programma. Ondanks de koude omstandigheden werd er eigenlijk best goed gemusiceerd. Beter dan twee weken eerder in Puttershoek. Jammer dat het saxgeluid nu wat wegviel in het geheel, maar het was niet anders. Waar we bang voor waren en waar we ons tegen gewapend hadden, bleek – gelukkig – ten onrechte. Het weer viel best mee. Regen viel er niet. De eerste bui kwam weer om half twaalf, een half uur na afloop van de aubade. Ook de harde, koude wind was niet echt merkbaar. Zelfs kwam het zonnetje tevoorschijn en heeft een deel van ons optreden geschenen. Dankzij de kerstoutfit konden we ons lekker warm houden. We hebben deze keer ons visitekaartje afgegeven op het plein. Volgend jaar zo mogelijk even goed, of nog beter, maar dan liever met een temperatuur van zo’n tien graden hoger en met een zonnetje.

 

Datum: 
woe, 2016-04-27