Swing in' Dordt groot succes

ma, 2016-03-07 16:15

Of het nou “Swingin’ Dordt “ was, zoals op de poster stond, of “Swing in’ Dordt” zoals de voorzitter mij de titel had gemaild, het maakt eigenlijk niet uit, want swingen deed het op zaterdagavond 5 maart 2016 in BeneVia. Een avond, waar achteraf heel veel positieve opmerkingen over te horen waren vanuit de bezoekers. En terecht, want er is die avond op hoog niveau gepresteerd door de deelnemende verenigingen.

 

JD’s Big Band als gastheer van deze avond en als jubilaris zette de toon. Dertig jaar bestaat de band dit jaar. Ooit begonnen door en voor leden van Jubal aan wie het drum- and buglecorps te veel eisen stelde wat betreft tijd voor repetities en optredens, maar die wel muziek wilden blijven maken. Een Big Band zou hen die mogelijkheid geven. Op instrumenten die in Jubal niet gebruikt worden – saxen, trombones – moesten de leden eerst leren spelen. Met vallen en opstaan is dat gelukt. Toen kwam de fase waarin de muziek uit noten bestond. Die moesten goed geblazen worden. De laatste jaren is de band bezig met de finishing touch.

Deze zaterdagavond liet JD’s Big Band horen hoe ver zij hierin zijn gekomen. De reacties op het optreden waren zeer positief. Daarvoor is het stempel dat de uit eigen gelederen voortgekomen dirigent – Jan Slager – heeft gezet, duidelijk merkbaar.

 

In 2015 zijn opnamen gemaakt van een vijftal nummers – alle vijf deze avond ten gehore gebracht – in de studio van Rob Stal. Het was een wens van de oprichter en vele jaren muzikaal leider van de Big Band Cees Bogert. Het resultaat van de eerste opnamen heeft hij nog gehoord. Begin juli 2015 is hij helaas plotseling overleden. De vijf nummers zijn nu als een EP op CD gezet. Zo mogelijk komt er een vervolg en zal er uiteindelijk een complete CD van de persen rollen. Nu werden de eerste exemplaren van de vijf nummers op CD overhandigd aan Robin en Mark Bogert -twee zonen van Cees – en aan Rob Stal. De CD is voor vijf euro bij JD’s Big Band verkrijgbaar.

 

 

 

 

Voor JD’s Big Band aan het laatste nummer begon, werd er afscheid genomen van zangeres Licia, die bijna vier jaar bij de Band heeft gezongen. Voor haar opleiding woont zij nu te ver van Dordrecht af, wat haar heeft doen besluiten, weliswaar met pijn in het hart, om van de Big Band afscheid te nemen. Een hele goede zangeres, die in die vier jaar alleen nog maar verder is gegroeid. Daarnaast een prettig iemand om mee om te gaan. Na het zingen van Nora Jones’ Don’t Know Why kreeg zij een foto van de Big Band en een bos bloemen. In It’s Not Unusual, het nummer dat Tom Jones onsterfelijk heeft gemaakt, kon Licia nog één keer laten horen, waarom de Big Band haar niet graag laat gaan.

Gelukkig hebben we nog een zangeres, Rita, die deze avond liet horen dat zij steeds beter op haar plek is bij JD’s Big Band.

 

 

Na het optreden maakte JD’s Big Band het podium vrij voor de Drechtstad Muziek Vereniging. Ondertussen stelden de leden van Jime zich voor het podium op. Jubal Indoor Music Ensemble is een nieuwe loot aan de Jubalstam. Tijdens hun zeven minuten durende optreden brachten de leden Life Is Incredible, waarmee zij een eerste plaats behaalden vorige maand, tijdens een indoor competitie in Wijchen. Het is dan ook grote klasse wat zij uit hun instrumenten weten te halen. JD’s Big Band werd door hen verrast met een bloemstuk in verband met het behalen van het derde lustrum.

 

Ondertussen zat de Drechtstad Muziekvereniging al klaar op het podium. Zo’n avond als deze is eigenlijk wel heel fijn. We hebben meerdere muziekverenigingen in onze stad, maar elk heeft zo zijn eigen cirkel om zich heen. Maar zelden doorbreken die cirkels elkaar. Nu wel en was dit een mooie gelegenheid om de andere orkesten beter te leren kennen.

Drechtstad bracht een goed stuk muziek ten gehore. Deels een andere muzieksoort, maar ook zij lieten horen dat swing hen niet vreemd is. Er schuilen een paar zeer goede solisten in dit orkest. Mooie solo’s op trompet en trombone, maar vooral het mooie geluid dat de solist op de altsax liet horen, sprak erg aan.

De avond werd afgesloten door de andere big band, Phil’s Big Band. Een geoliede swingmachine. Een eenheid in het vertolken van de muziek, aangestuurd door een losjes dirigerende Jacob Bedaux. Puntig en strak – en dan ook echt strak – daar waar de muziek daarom vraagt en swingend, daar waar dat mogelijk is. Vrije solo’s lardeerden de muziek. En dan is er ook nog een zangeres, Elsbeth Runtuwailan, met een stem gemaakt voor deze vorm van muziek. Een klinkend geheel. Met recht het slotstuk van deze geweldige avond.

Swing in’ Dordt is voor herhaling vatbaar. Wat meer reclame en ook op een vroeger tijdstip gestart zou de kaartverkoop ten goede komen. Dordt heeft heel wat te bieden. Ook op muzikaal gebied. Dat heeft deze avond bewezen.

Kijk ook in het fotoalbum van deze avond met foto's van Oscar van de Ven en Heleen de Bruin.

 

 

 

 

Datum: 
maa, 2016-03-07