Kaarsjesavond in Gouda 2015

za, 2015-12-12 17:49

Vorig jaar stond op deze plek, bij het verslag van het optreden van de kaarsjesavond 2014, het relaas van het kaarsje. Als je nu op onze site kijkt om het vervolg te lezen, dan moet ik je teleurstellen. De reden? Het kaarsje is opgebrand.

Gelukkig zijn er nog kaarsjes genoeg in Gouda en zo baadde op 11 december het stadhuis weer in het licht van de vele kaarsjes voor de ramen. Sfeer verhogend. Gelukkig wel. Want met het weer was het deze keer maar slecht gesteld. Er zijn aan het eind van de middag en het begin van de avond echt harde buien op de Goudse kraampjes en de bezoekers terecht gekomen. Sommige groepen die een aandeel aan de festiviteiten zouden hebben, konden niet optreden. Zoals de Zeeuwse volksdansgroep, van wie de aankleding niet bestand was tegen zo’n overvloed aan water en daarom maar hun dansjes deden in de ruimte waar onze spullen lagen opgeslagen. Sneu natuurlijk om zo ver te reizen en dan niet je ding te kunnen doen. Gelukkig werd het tegen half acht droog en is het verder die avond droog gebleven.

Het programma was deze keer extra uitgebreid, omdat dit de zestigste uitvoering was van Gouda bij Kaarslicht. De traditionele hoogtepunten waren er nog steeds, zoals de volkskerstzang, de toespraak van de burgemeester en het ontsteken van de lichtjes in de meters hoge kerstboom. Maar er waren ook nieuwe elementen. Zo trad O’G3NE op, het trio zusjes bekend geworden van het winnen van het populaire The Voice of Holland. Bekend en ook populair, zo bleek toen de dames het podium aan de achterzijde van het stadhuis opkwamen. Daar stond het plein vol met jongelui, die enthousiast op de maat van de muziek mee zwaaiden als hierom werd gevraagd. En toen zij van het podium verdwenen, kwam Berget Lewis proberen om met haar krachtige stem het publiek een beetje warm te krijgen.

Toen zij om kwart voor tien stopte, was het eindelijk zover dat JD’s Jingle Bells Big Band zich kon laten horen. Waar de dames hiervoor geen op kerst gerichte liederen zongen (o ja, O’G3NE eentje) konden wij het overgebleven publiek nog even terugbrengen in de sfeer van de kerst. Voordeel van het latere moment van spelen was wel dat de verlichting in de boom boven ons hoofd al was aangestoken, zodat we beter in beeld waren. Op zo’n plein in de buitenlucht spelen, met minimale verlichting en met koude vingers (hoewel, we hebben wel met lagere temperaturen staan spelen), het komt het spel niet ten goede. Ondanks deze handicaps hebben we onze kerstnummers naar tevredenheid kunnen brengen. Misschien niet zozeer onze eigen tevredenheid, als wel van het overgebleven publiek. Dit moest zich blijkbaar eerst selecteren. Na onze eerste nummers verdween een deel van de aanwezigen, maar tijdens het spelen groeide het publiek ook weer aan. De vrolijke klanken zorgden ervoor dat men niet stil kon blijven staan. Tot een paar keer toe gingen groepen jongelui op de maat mee springen en een paar echtparen waren op het plein aan het dansen. En dat zorgde er weer voor dat onze leden nog meer hun best deden om het publiek te vermaken. De vraag van Jan of er nog een extra nummer gespeeld moest worden, werd met een enthousiast “ja” beantwoord. Met Rudolph the Red-Nosed Reindeer sloten we ons aandeel aan deze kaarsjesavond af.  Ik vond het leuk dat na dit laatste nummer een mevrouw naar mij toekwam om te zeggen dat ze erg genoten had van onze muziek. Ze had lange tijd staan luisteren, eerst vlak voor de Big Band, maar door de koude wind gedwongen daarna op wat grotere afstand. Maar ze wilde niet weggaan, zolang wij speelden. Ook kregen we van de organisatie de toezegging , dat we volgend jaar opnieuw een aandeel mogen leveren aan de festiviteiten rond Gouda bij Kaarslicht. Wie dit jaar niet aanwezig kon zijn of zich door de regen heeft laten afschrikken, volgend jaar is er weer een kans om te luisteren naar de swingende klanken van de  kerstsongs gespeeld door JD’s Jingle Bells Big Band.

PS. Wil je binnen een halve minuut zien wat er die dag rondom het stadhuis van Gouda afspeelde? Klik dan op deze link: https://youtu.be/jzGHFqmeLEQ

Met dank aan Oscar.

 

Datum: 
vri, 2015-12-11