Nieuws

Hier vindt u nieuwsberichten over de JD's BigBand en over deze website.

Optreden in Vlaardingen

ma, 2019-09-23 10:31

Het gebeurt niet vaak dat je als Big Band in één programma staat met Haringkoppen, maar op zaterdag 21 september gebeurde dat wel. Niet verwonderlijk had dat te maken met de locatie van het optreden, de Haringstad Vlaardingen. Avalance vierde het 90-jarig bestaan en, zoals de lady-speaker van die middag vertelde, is er bij ieder jubileum van De Vlaardingse Pijpers/Avalance altijd een bijdrage geleverd aan het feestprogramma door Jubal. Deze keer was het de Big Band van Jubal die op dit feestje zich mocht laten horen. Een programma samen met de muziekgezelschappen uit Vlaardingen op een mooi podium op het Veerplein. Dat feestje werd nog groter door de voor eind september prachtige weersomstandigheden. Net als een week eerder in Dordrecht was er stralende zonneschijn en een temperatuur van rond de 25 graden. Eerder te warm dan te koel. Zeker voor mensen die in de volle zon naar het optreden stonden te kijken. Die kregen in ieder geval wel waar voor hun geld. Onze Big Band had geleerd van het optreden een week eerder en speelde geconcentreerd het blok van 45 minuten af. De band was vrijwel compleet, waarbij opgemerkt moet worden dat Marloes afwezig was, maar op de altsax werd vervangen door Maarten, die dat prima deed. De solo’s kwamen er stevig uit, waarbij hij niet terugdeinsde om een variant op de geschreven solo los te laten. En laten we vooral aanstippen dat de zang veel deed in het hele programma. Voor het eerst zong Sophie bij onze Band en deed dat met verve. Een ander geluid dan de vorige zangeressen, aan de ene kant breekbaar met een mooie vibratie, aan de andere zijde hard genoeg om zelfs als de hele band los gaat in Feelin’ Good  nog boven de band uit te zingen. Daarbij vormt Sophie samen met de band ook voor een mooi plaatje en dat is ook wat waard. Natuurlijk hopen we Sophie nog vaak terug te zien voor onze band. Het was prettig toeven in Vlaardingen met een strak draaiboek en goede organisatie. Over tien jaar willen we zeker weer een bijdrage leveren aan het dan 100-jarig bestaan van Avalance. Aan hen de opdracht om de eeuw vol te maken. 

Datum: 
maa, 2019-09-23

Voorstraat Noord Festival 2019

ma, 2019-09-16 12:30

Eigenlijk zat alles mee. Het was een fantastisch mooie nazomer dag met volop zonneschijn. We hadden een uitstekende standplaats deze keer, op de kop van het Steegoversloot, zodat ieder die vanuit die richting kwam ons niet kon missen. We hadden een grote publieke belangstelling. Wat nooit eerder gebeurde, er stonden zo’n vijftig mensen te wachten nog voor we één noot hadden gespeeld. Het hele optreden door stonden er gemiddeld zo’n veertig mensen te luisteren en die beloonden ons met een dankbaar applaus na ieder gespeeld nummer. Marleen zong weer als vanouds. Het experiment met twee solisten, Robbie Stal op trompet en Barry Oosterwaal op trombone tijdens het nummer The Way We Were, waarbij de band voor een mooie ondergrond zorgde waarop de solisten zich konden uitleven, dat experiment is zeker geslaagd te noemen.

En toch was dit niet ons beste optreden. Natuurlijk zijn er verzachtende omstandigheden, we hadden een invaller-drummer achter het drumstel zitten, Sten Kloot. Die heeft het overigens prima gedaan en als er al iets mis ging, was hij daar niet de oorzaak van. Trouwens, de hele ritmesectie was redelijk onervaren. Gert-Jan die voor het eerst bij een echt optreden van ons de basgitaar bespeelde, daardoor was Jan zijn maatje als gitarist kwijt en moest het nu in z’n eentje opknappen. En we moeten ook niet vergeten dat Ruud altijd wel aardig mee pingelt, maar ook hij is nog betrekkelijk kort bij onze band betrokken en sommige nummers leveren dan wat problemen op. Er was een overschot aan trompettisten op eerste en tweede partij en een tekort aan spelers van de derde en vierde partij. Er was dus genoeg wat voor onzekerheid kon zorgen, maar zoals werd geconstateerd, was er ook concentratiegebrek, waardoor invallen niet altijd stevig gebeurden. Natuurlijk is het lastig met name voor de trompettisten om zoveel maten niet te spelen en dan te moeten inzetten, maar dat moet zeker bij een optreden toch goed kunnen gaan.

Gelukkig was dat bij het tweede keer spelen van het blok muziek beter. Niet dat het publiek deze dingen erg merkte, die vonden goed wat we deden en vonden de muziek zelfs goed genoeg om op te kunnen dansen. Bij het weglopen zei een oudere dame tegen mij dat ze ons een geweldige band vond die prima speelde. En zondag na de kerkdienst hoorde ik dat ook van kerkgangers die ons de dag daarvoor hadden horen spelen. Kortom, een zeer aanvaardbaar optreden, maar voor ons zelf één met een waarschuwende vinger wat betreft de concentratie.

 

Datum: 
maa, 2019-09-16

Huwelijk Ellen en Ton

ma, 2019-06-03 18:37

 

In de agenda van JD’s Big Band was de datum van 31 mei niet opgenomen, in de agenda van Ellen was deze rood omcirkeld. Toch kwamen we elkaar op deze dag tegen. De dag waarop ons gewaardeerde lid Ellen in het huwelijk trad met haar Ton. Het was bedoeld als een verrassing voor het bruidspaar dat de Big Band op de receptie zo komen spelen. We zouden kunnen opstellen achter de schuifdeuren van de grote zaal en pas als die zouden worden opengeschoven, zou het bruidspaar verrast worden door een bijdrage van haar eigen kluppie. Het bleek niet zo te gaan. De opstelling was gewoon in de grote zaal en dus was toen de eerste spullen die zaal werden ingedragen, duidelijk wat er zou gaan gebeuren. Natuurlijk was op de vrijdag na Hemelvaartsdag de band niet compleet, maar met zeven trompettisten, 4 trombones, 4 saxen, piano, drums en stringbas stond er wel  een aanvaardbaar aantal spelers. Opgemerkt moet worden dat Gerard Stuurman deze keer Peter Bezemer op het drumstel verving. Dirigent Jan was speciaal vanaf de boot, waarmee hij naar ik meen op de Grevelingen aan het varen was, naar Dordrecht komen rijden. We hebben vijf nummers gespeeld, niet versterkt. Er was kennelijk op gerekend dat de bruid ook zelf een paar nummers mee zou spelen, want haar trompet was in de zaal aanwezig en stond op haar te wachten. Zij speelde mee met Summertime en California Dreamin’ , waarin zus Sandra de solo voor haar rekening nam. Op verzoek van Ellen werd als toegift gespeeld Feelin’ Good. Een beetje vreemd, zonder zang, maar dat moest men er zelf maar bij invullen. Ondertussen danste het bruidspaar op deze muziek. Een voorbeeld  dat overigens niet werd opgevolgd. Hiermee eindigde de bijdrage van JD’s Big Band aan deze feestelijke avond. Dat er ook in jullie huwelijksleven veel harmonie mag zijn, geluk en liefde, dat wensen we jullie toe.

Datum: 
maa, 2019-06-03

Voorstraat Noord Festival 2019

di, 2019-05-14 11:07

  Ook dit jaar zal JD's Big Band zich laten horen tijdens de 12e editie van het Voorstraat Noord Festival op zaterdag 14 september. Het optreden zal in de middaguren plaatsvinden.

 

 

 

 

Datum: 
din, 2019-05-14

Koningsdagaubade

ma, 2019-04-29 10:43

Alle ingrediënten voor de Koningsdagaubade waren er. De burgemeester met zijn vrouw, met naast zich alle gedecoreerden, die stonden te glimmen op de treden van de trap; de Kerkuiltjes, goedgemutst en goedgebekt; de trouwe volgers van Jubal, die jaarlijks terugkeren om hun "kluppie" nog eens te horen en te zien, en de Dordtenaren die uit traditie de aubade met vaderlandse liedjes bijwonen. Dan heb je de inhoud van de aubade gehad, want volgens de definitie van de burgemeester horen wat zich eerder  afspeelt en daarna gebeurt niet meer bij de aubade. Dus speelt JD’s Big Band in het voorprogramma en Jubal als toetje voor het geheel. Het zij zo.

De weerverwachting was de hele week al somber voor deze zaterdagochtend, er zouden veel buien overtrekken en veel water naar beneden komen. Hoe dichter we de zaterdag naderden hoe minder verontrustend de berichten werden. En wonder boven wonder, de 66 plastic regenjacks konden ook nu in de verpakking blijven. Toen het materiaal richting het Stadhuisplein werd gereden, regende het nog. Na negen uur werd het droog en die ochtend is er geen druppel meer gevallen. Warm was anders en er stond weer een harde wind, maar alles is beter dan een nat optreden. Nu knipoogde de zon zo nu en dan naar de mensen op het plein.

Marleen was deze ochtend de zangeres die ons wat de zangnummers betreft uit de brand hielp. We mogen blij zijn dat we regelmatig op Marleen kunnen terugvallen. Vooral Feelin’ Good spetterde van het plein af en ook All Of Me werd na een krachtig begin uitstekend vertolkt. Opnieuw heeft onze Big Band een visitekaartje afgegeven wat het spelen betreft.

Toch komt het onrustige gevoel naar boven hoe lang de aubade in deze vorm nog bestaansrecht heeft. Zou een andere invulling van het zangrepertoire een oplossing moeten bieden, of zijn andere ingrediënten nodig om voortbestaan te waarborgen, ook als de huidige leden van het Oranje Comité niet meer op het bordes staan? Wie het weet mag het zeggen.

Datum: 
maa, 2019-04-29

Optreden in Loosduinen

ma, 2018-12-24 13:48

 

                        ’t WAS ANDERS

“We kunnen optreden in Loosduinen op 22 december”.  Dat was de mededeling, verdere gegevens ontbraken. Dan zoek je op internet naar “kerstmarkt in Loosduinen op 22 december” en het enige dat te vinden is, gaat over het Dickensfestival aldaar. Vandaar mijn achteraf gezien foutieve aankondiging op de website.

 

 

We reden samen met het in dezelfde plaats optredende Jubal  All Star X-Mas Band per bus naar Loosduinen en zagen het centrum rondom de kerk waar diverse in klederdracht getooide personen rondliepen. Alleen de bus reed door en stopte na zo’n twee minuten bij een dichtbijgelegen winkelcentrum. Dat was de plaats van optreden en het had allemaal niets te maken met het Dickensfestival. We zouden wat kleding betreft ook zeker uit de toon vallen.

Naast onze twee muziekgroepen was er ook nog een blazersensemble uit Apeldoorn actief. Die en de Band van Jubal liepen rond en speelden op verschillende locaties. Wij hadden een vaste locatie op het plein onder de kerstboom.

 

 

Antoinette was deze zaterdag niet beschikbaar en had haar laatste optreden in Gouda gehad. Maar we kunnen gelukkig nog altijd terugvallen op Licia, die het nog steeds leuk vindt om bij ons te zingen.  Ik heb in het stukje over het optreden in Gouda Antoinette geroemd en haar onze beste zangeres genoemd, maar Licia doet daar eigenlijk maar heel weinig voor onder. Antoinette heeft net wat meer volume en een net iets vollere stem, maar qua zang doen de dames voor elkaar niet onder.

Hadden we in het verleden nogal eens last van aanpassingsmoeilijkheden op een vreemde locatie, ook dat hebben we, denk ik, achter ons gelaten. We speelden vanaf het begin zeker goed daar en trokken flink wat bekijks. Eén punt in ons voordeel ten opzichte van andere alleen instrumentale groepen is de zang. Vooral bij de zangnummers groeide het aantal toeschouwers.

Tussen één uur en vier speelden we ons kerstprogramma drie maal. Er was ook voor consumptiebonnen gezorgd, het weer zat mee, wel een koude wind, maar het was droog, en zo droeg alles bij aan een leuk optreden, dat wat ons betreft voor herhaling vatbaar is.

 

Datum: 
maa, 2018-12-24

GOUDA BIJ KAARSLICHT 2019

za, 2018-12-15 14:21

De 63e keer dat dit festijn in Gouda wordt georganiseerd. Als je het programmaboekje doorleest wordt er de hele dag door heel het centrum heen van alles georganiseerd, van het midwinterstampottenfestijn in De Chocoladefabriek, een optreden van Shantykoor De Moordtzangers bij de Visbanken en in de Goudse Waag een optreden van de Ladies of Paris, met liedjes over de liefde, gebracht met een ondeugende knipoog. En dat zijn maar een paar voorbeelden van alles wat er in Gouda te horen en te zien is.

Maar natuurlijk ligt het hoogtepunt van de viering aan het begin van de avond op de Markt, rond het met kaarsen verlichte sfeervolle oude stadhuis en de hoge Noorse kerstboom aan de voorzijde hiervan. Hier speelt het traditionele gedeelte van de avond zich af, met kerstsamenzang onder (bege-)leiding van stadsbeiaardier Boudewijn de Zwart en een brassband. De burgemeester spreekt een overweging bij kerst uit en natuurlijk is er aandacht voor het kerstverhaal. Als speciale attractie is deze avond zangeres Tania Kross gevraagd te komen zingen. Haar volle stemgeluid vulde het hele plein. Onderwijl was het moment aangebroken, dat na aftellen de verlichting in de grote kerstboom aanging.

Als het officiële gedeelte is afgelopen, zo rond acht uur, is het beurt aan onze Big Band om het publiek te vermaken. Het begon deze avond echter met een tegenslag. Helaas moest dirigent Jan Slager door ziekte zich afmelden. Het was aan zijn broer Gert, die vaker als invaller voor de Big Band heeft gestaan, om het geheel in goede banen te leiden. Voor Gert lastig, omdat hij het kerstprogramma nooit heeft gedirigeerd. Op een enkel aftelprobleempje na, dat gelukkig goed werd opgepakt, verliep het optreden prima. Er werd nu extra goed geconcentreerd en geluisterd naar elkaar. Wellicht dat de meer ronde vorm waarin we zaten, daar ook aan heeft bijgedragen. In ieder geval was het nu niet zo dat de eerste nummers een zoeken was naar de juiste balans. Een andere reden voor de grotere samenhang kan ook zijn dat voor de eerste keer onze nieuwe keyboardspeler Ruud meespeelde. Die heeft zich trouwens in een paar weken dat hele programma goed eigen gemaakt en speelde het alsof hij al jaren niet anders doet. Fijn dat we weer de ondersteuning van het keyboard hebben.

 

Dat was iemand die voor de eerste keer meedeed, helaas was er ook iemand die voor het laatst aanwezig was, onze zangeres Antoinette, die bij een andere Big Band gaat zingen. Daar raken wij wel een hele goede zangeres door kwijt. Van alle zangeressen die bij ons hebben gezongen, durf ik wel te stellen dat zij de beste was. Dat liet ze deze avond ook duidelijk horen. Antoinette, dank voor je zeer gewaardeerde bijdrage aan ons programma en veel succes bij je andere band.

Wat valt er verder nog over deze avond te melden? Het was voor onze Big Band het zevende achtereenvolgende jaar dat wij onder verlichte boom hebben zitten spelen. We hebben, naar mijn mening, ondanks de kou een goed optreden verzorgd. Wat mij vooral opviel is dat er steeds zoveel mensen stonden te kijken en te luisteren. Ik denk zelfs nog meer dan vorig jaar. Na de toegift van Jingle Bell Rock werden we dan ook getrakteerd op een gul en dankbaar applaus.

 

Datum: 
zat, 2018-12-15

JDs Big Band speelt bij Dickensfestival Loosduinen

vr, 2018-11-09 11:57

          Dickensfestival Loosduinen

Op 22 december zal JD’s Big Band de swingende kerstklanken laten horen op het Dickensfestival in Loosduinen. Ook de Jubal All Star X-Mas Band zal zich hier laten horen. Hierbij wat informatie over dit Festival:

 

Engelse sfeer van Charles Dickens herleeft in Loosduinen.Hiervoor zal tussen 10:00 en 17:00 uur het gebied rond de Loosduinse molen, het Loosduins museum en de Abdijkerk worden omgetoverd in de Engelse sfeer van Charles Dickens uit de 19e eeuw. Beroemde personages van deze Engelse schrijver komen in Loosduinen tot leven.Naast Scrooge zien we onder andere personages als dronkaard, kantoorklerk, bankier, deftige en charmante dames en heren, bloemenverkoopster, jager, bankier, dienstmeid, naaister, kunstschilder, weeskinderen en marktkooplieden. En dat allemaal op de oudste locatie in Loosduinen.

Naast de vele Dickensfiguren is er nog van alles te zien.

Nabij de Abdijkerk komt een levende kerststal met Maria, Jozef, het kindje Jezus, os, ezel, schapen en een heuse kameel. Het is nog de enige levende kerststal in de Haagse regio.

Tevens kunt u dag ook genieten van de X-Mas Vocals, een a capella-kerstkoor in de stijl van Charles Dickens! De échte kerstman is deze dag aanwezig en heeft vast voor ieder kind iets lekkers. Naast een 50 tal Dickens figuranten zal Scrooge  en zijn team het publiek weer op eigen wijze verrassen. Tevens wordt u muzikaal verrast door het Dickens Duet en de Kerstorgelman. Tot slot kunt u Scrooge de verhalenverteller tegen komen die met zijn meeslepende stem schitterende verhalen gaat vertellen. 

Om de sfeer compleet te maken zijn er een tiental Oude Ambachten op het Dickens terrein aanwezig.

In de middaguren, vanaf 13:00 uur, zullen hier ook JD's Big band en de Jubal All Star X-Mas Band zoch laten horen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Datum: 
vri, 2018-11-09

In Memoriam Ruud Blankestijn

di, 2018-10-09 17:05

 

 

 

IN MEMORIAM

RUUD BLANKESTIJN

Al enkele maanden na de oprichting van JD’s Big Band in 1986 sloot Ruud zich bij het zwoegende clubje aan. Zwoegend, omdat de leden heel andere muziek voor hun neus kregen dan zij voorheen bij Jubal gewend waren om te spelen en dan vaak ook nog eens op andere instrumenten. Dan is iemand die wel vaardig is op de sax en gewend is de swingende stijl te spelen zeer welkom.

 

 

 

Vele jaren heeft Ruud meegespeeld naast het geven van instructie.    

Toen er op een bepaald moment voldoende sax spelers bleken te zijn, heeft Ruud zich vooral gericht op de instructie, zowel een lange tijd aan de trombonisten als aan de saxofonisten. Gedreven zong hij dan de partijtjes voor om zo te helpen. Daarnaast werd hij de vervanger van Cees Bogert op momenten dat deze niet voor de club kon staan tijdens de repetities of bij een optreden. Toch had hij het er maar moeilijk mee als de club een nummer aan het instuderen was, zoals “The Girl from Ipanema” in de vorige versie en men het ritme maar niet goed kreeg. Bij een repetitie was dat voor hem meestal het sein om zijn tasje met bladmuziek te pakken en gedag te zwaaien.

Heel veel jaren heeft Ruud zo de club ondersteund en heeft daarvoor terecht het lidmaatschap van verdienste gekregen. Er waren ook wel moeilijke momenten, waarop Ruud liet blijken het niet eens te zijn met de gang van zaken, maar gewoonlijk, na een goed gesprek met Cees, pakte hij de draad weer op. Een zekere eigenwijsheid was hem niet vreemd, maar hij kon het vervolgens ook wel weer loslaten. Tot zo’n twee jaar geleden heeft hij de saxofonisten les gegeven, ondanks dat hij lichamelijk de nodige problemen kende. Toen is het moment ook gekomen waarop Ruud liet weten dat de instructie te veel van hem ging vragen. Daarbij kwam dat hij zich te oud begon te voelen bij de relatief jongere groep sax spelers.

Zo kort geleden nog maar werd meegedeeld dat Ruud ernstig ziek was. En zo kort heeft die periode van ziek zijn maar mogen duren. Opnieuw is een markant figuur uit de clubgeschiedenis ons ontvallen. Het zijn vooral goede herinneringen aan hem die nu boven komen. Wij verliezen in hem een gedreven instructeur en goede vriend.

In de rouwkaart staat een verwijzing naar het verhaal uit de bijbel over de verloren zoon die terugkeert bij zijn vader. Moge dit verhaal tot troost zijn voor Nel, de kinderen en de kleinkinderen, dat de hemelse Vader Ruud heeft thuisgehaald.

Datum: 
din, 2018-10-09

Voorstraat Noord Festival 2018

za, 2018-09-08 18:38

Je organiseert een festival in een winkelstraat. Je biedt aan dat argeloze toeschouwers een partijtje kunnen SUMO-worstelen of op een ronddraaiende stier kunnen proberen te blijven zitten. Verder verzeker je je van de medewerking van niet de minste artiesten, zoals Ragged Them Dirty, Sonic Boom, Cochon Bleu en als klap op de vuurpijl Nancy Kleurenblind & De Zingende Roadie. Wat mis je dan nog in zo’n programma? Natuurlijk JD’s Big Band.

Gelukkig werkte het weer deze editie van het Voorstraat Noord Festival mee en konden we aan het veelvuldig opgekomen publiek laten horen wat we in huis hebben. Weliswaar moest dat geperst worden in één klokuur, want na dat tijdstip zou schuin tegenover onze speelplek de Scrambolas starten met veel geweld en gierende gitaarsolo’s.

Maar goed, ook in een uur kun je flink wat van je nummers laten horen en niet te vergeten Antoinette ten tonele voeren, voor wie het de eerste keer was dat zij kon zingen op dit Festival. Dat haar bijdrage aan het geheel groot is, bleek wel uit het feit dat juist bij de zangnummers er nogal wat mensen bleven staan. Zang brengt duidelijk iets extra’s in ons programma. We lieten ook voor de eerste keer hier de nieuwe muziekstandaards zien. Voor de tweede keer in een buitenoptreden, met de nodige problemen. Mijn eigen standaard is wel drie keer omgewaaid en ik heb zeker zes keer mijn spel moeten onderbreken om de standaard die dreigde om te vallen nog te redden. Voor het overige hebben we, denk ik, een goed en degelijk optreden verzorgd, waarin voor de eerste keer Cry Me A River ten gehore werd gebracht en dat gebeurde zeker niet onverdienstelijk. Maar een uur is gauw voorbij als je het naar je zin hebt. Gelukkig bleef er nog genoeg te beleven over op het Voorstraat Noord Festival.

Datum: 
zat, 2018-09-08

Aubade Koningsdag 2018

vr, 2018-04-27 18:44

Het plein lag er nog verlaten bij toen we rond negen uur ons verzamelden op het plein voor het Dordtse stadhuis. Koningsdag 2018. Na twee jaar te koud en te nat weer leek het er nu op dat de weersgesteldheden ons wat beter gezind waren. Nou ja, het was eigenlijk toch wel koud op dat tijdstip. Als 10 graden als maximumtemperatuur wordt aangegeven, dan snap je wel dat het om negen uur daar nog ver vandaan lag. Toch had Dordt een primeur: JD’s Big Band speelde de aubade in het “nieuwe” uniform. Hoewel, toen de koning zijn eerste “eigen” koningsdag in Dordt hield, speelden wij die middag voor de eerste keer in dit uniform op het grote podium op het Statenplein. Dat was in 2015. Nu drie jaar later dus voor veel mensen een kennismaking met ons witte jasje. En dan ook nog de nieuwe muziekstandaards…. Het kon niet op.

 

 

Om half tien starten we ons programma. Veel van de nummers waar we veel aandacht aan hebben besteed voor het optreden in BeneVia stonden ook nu op het programma. We hebben  zonder meer ons visitekaartje afgegeven. Als zelfs Juballers voor ons klapten, dan wil dat toch wel wat zeggen. Een mevrouw uit het publiek kwam na afloop naar ons toe om ons te bedanken voor die lekkere muziek die wij hadden gebracht. En zo was het ook. We kunnen niet alleen de noten spelen van een nummer, zoals vroeger, maar er ook echt muziek van maken. En dan moet ik vooral niet vergeten om Antoinette te noemen, die heerlijk aan het uithalen was bij Feelin’ Good, maar ook heel ingetogen kan zingen bij Don’t Know Why of bij Come Rain or Come Shine. Kortom, we hebben ons van onze goede kant laten zien en laten horen.

 

 

 

Hadden we vorig jaar een (inval-)burgemeester die met zijn trompet tussen ons in ging staan om de Koningsdagliedjes mee te spelen, nu hebben we een burgemeester die het kennelijk een eer vond om met onze Big Band op de foto te gaan. En zo hoort het ook.

 

Datum: 
vri, 2018-04-27

Jan Slager 25 jaar lid van JD's Big Band

vr, 2018-04-13 11:20

Om precies te zijn op 1 november 1992 sloot Jan Slager zich aan bij onze Big Band en ging de tenorsax bespelen. Dat heeft hij een aantal jaar volgehouden tot het moment kwam dat we wat krap kwamen te zitten in de altsaxen. Voor Jan een reden om van tenor op alt over te stappen. Ondertussen is hij nog een periode voorzitter geweest van onze club en was hij samen met Cees Bogert bezig met het zoeken naar geschikt materiaal om in te studeren. Het instructie geven heeft Jan in zijn Jubal tijd wel geleerd en dat bracht hij ook bij ons clubje in praktijk. Cees Bogert was van de oprichting in 1986 al muzikaal leider. Hij gaf op een bepaald moment aan dat hij na het 25-jarig jubileum van de club in 2011 wilde terug treden. Gelukkig was Jan daar om het dirigeerstokje van hem over te nemen. In de zes daarop volgende jaren is er wel wat met het clubje gebeurd onder de directie van Jan. Er werden de nodige uitdagingen aangegaan, soms geslaagd, soms net iets te veel gevraagd. Maar de tijd die aan deze nummers werd besteed, was geen verloren tijd, want de Big Band ging steeds beter spelen. Hard en zacht werd beter hoorbaar, punten, streepjes en dakjes boven de noten bleken er niet voor niets te staan en de band ging daardoor alleen maar strakker spelen. Waar dat uiteindelijk toe heeft geleid, hebben we afgelopen maart laten horen tijdens Swingin” Dordt 2018. Het is dus niet voor niets dat Jan op 12 april tijdens de ledenvergadering in het zonnetje werd gezet. Zoals eerder tijdens de vergadering al werd opgemerkt, we mogen blij zijn met zo’n muzikaal leider, vanwege de kwaliteiten die hij ten toon spreid en de energie die hij steekt in het steeds beter laten klinken van JD’Big Band. De wens is dan ook dat hij dat nog vele jaren voortzet.

 

 

Datum: 
vri, 2018-04-13

Swingin' Dordt 2018

di, 2018-03-20 10:39

Natuurlijk bestaat de neiging om een zelf georganiseerde avond vooral positief te belichten. Hoe fijn is het als je dat kan doen zonder de waarheid geweld aan te doen. De 2018 editie van Swingin’ Dordt was namelijk een geweldige gebeurtenis. Beatrix Brass beet het spits af en liet horen nog altijd muzikaal zeer vaardig te zijn. Een mooie klank in het geheel en een goede balansverhouding. Voor mij persoonlijk was met name Don’t Cry For Me Argentina een hoogtepunt, direct gevolgd door O Sole Mio.

Na de pauze was het de beurt aan onze eigen Big Band. We hebben de afgelopen weken hard gewerkt en veel gehad aan de steun van vooral Rob en Robin. Nu was het moment daar om te laten horen wat dit heeft opgeleverd. Ik denk dat ik niet te veel zeg als ik stel dat we deze avond geweldig goed hebben gespeeld. Natuurlijk blijven er nog punten ter verbetering, maar luisterend naar de geluidsopname van deze avond heb ik ook vele mooie en goed uitgevoerde stukken gehoord. Zelfs het volslagen nieuwe Recuerdos kreeg een prima uitvoering. Ook de verschillende solo’s klonken op z’n minst acceptabele tot zelfs indrukwekkend. Natuurlijk niet vergeten te noemen dat onze zangeres Antoinette Teuteberg zich voor het eerst samen met onze band in onze eigen stad kon laten horen. Dat we blij zijn met zo’n goede zangeres moge duidelijk zijn. In de zangnummers hebben we elkaar naar grote hoogte gestuwd. Laat deze samenwerking maar lang in stand blijven.

Het slotstuk was een nummer van Beatrix Brass dat de titel draagt With Little Help From My Friends. Die hulp hebben wij Beatrix Brass geboden door dit nummer samen met hen te spelen. Twee bevriende verenigingen, ruim veertig muzikanten, dat klonk echt als een klok.

De hele avond vraagt om een soortgelijk gevolg. In zijn slotwoord kondigde dirigent Jan Slager dan ook een nieuwe versie aan: Swingin’ Dordt 2020. Tot dan.

Datum: 
din, 2018-03-20

Swingin' Dordt

ma, 2018-02-12 17:27

 

 

 

Na de succesvolle eerste editie van dit muziekfestijn twee jaar geleden, zal het op 17 maart een vervolg krijgen. Medewerking aan deze avond naast JD’s Big Band komt van Beatrix Brass.  

Beatrix Brass verzorgt gemiddeld ongeveer 10 á 15 concerten per jaar waarbij er een zeer gevarieerd programma ten gehore wordt gebracht van populaire swingmuziek. Deze Brassband uit Hilversum, al jaren lang een bevriende vereniging is opgericht in 1984 en bestaat uit ca. 20 spelende leden, waarvan vrijwel iedereen een koperinstrument bespeelt.

Voor JD’s Big Band is deze avond een mogelijkheid om  te laten horen dat de band  nog altijd muzikale vorderingen maakt. Daarbij kunnen we onze nieuwe zangeres voor het voetlicht plaatsen. Sinds een half jaar zingt, tot wederzijdse tevredenheid, Antoinette Teuteberg bij ons. Zij mag zich laten horen in zangnummers als Feelin’  Good, The Girl From Ipanema, Mercy (Duffy) of Don’t Know Why (Norah Jones). Instrumentale nummers die JD’s Big Band brengt zijn onder andere: In The Stone (Intro), April In Paris, It Don’t Mean A Thing, Saint Louis Blues, Sweet Georgia Brown en Recuerdos.

Al met al belooft deze avond een bezoek meer dan waard te zijn. Zeker omdat de toegangsprijs slechts € 5,= bedraagt. Ben je geïnteresseerd? Kom dan op 17 maart naar het BeneVia Muziekcentrum, Spirea 7, 3317 JP Dordrecht. Kaarten zijn tegen cash betaling aan de zaal verkrijgbaar. De avond start om 20.00 uur.

 

 

Datum: 
maa, 2018-02-12

Kerstoptredens

ma, 2017-12-18 13:33

12 december 2017: Delft

Het optreden dat niet doorging. Nadat we vorig jaar een geweldig goed optreden hadden verzorgd op het grote podium op het grote plein in Delft kregen we de mondelinge toezegging dat we in 2017 opnieuw zouden mogen optreden. Als argument werd genoemd dat in voorgaande jaren het publiek van het grote plein wegging en dat jaar door ons optreden juist op het plein bleef hangen. Toch ging het optreden niet door. Een andere opzet en een tekort aan financiële middelen lagen hieraan ten grondslag. Heel laat werd hierover de beslissing genomen en werden wij geïnformeerd. Juist het optreden waar we ons het meest op verheugden, ging niet door. Achteraf gezien toch minder erg, want die dinsdag 12 december was de dag na de hevige sneeuwval. Die dinsdag goot het van de regen. De feestelijke drukte van het jaar daarvoor zou dit jaar toch niet gehaald worden. Maar het blijft jammer.

 

15 december: Gouda bij kaarslicht

Als je  voor de zesde keer optreedt in Gouda, dan weet je wel zo’n beetje wat er allemaal gebeurt op het plein. De ingrediënten waren dezelfde als voorgaande jaren. Het met kaarsen verlichte stadhuis, een brassband die kerstliedjes speelt, een kinderkoor, drie tenoren die elkaar probeerden te overtreffen, de lezing van het kerstverhaal door burgemeester  en jeugdburgemeester, een toespraak in gebroken Nederlands door de burgemeester van de Noorse partnerstad, het aftellen voordat de lichtjes in de boom worden ontstoken en tot slot een bijdrage door alle zangers en muzikanten inclusief carillon. In grote lijnen is dat ieder jaar hetzelfde, maar wel een programma dat er voor zorgt dat het hele plein volstaat met mensen. Zelfs in de uithoek waar wij ons plekje weten, stond het nu vol met mensen.

Wat was er anders:Allereerst dat we Antoinette als zangeres bij ons hadden, die met haar vaste en zuivere stem de zangnummers een niveau hoger weet te brengen. En de “bouwlampen” die Oscar in elkaar had gezet. Al langere tijd werd het spelen bij met name het eerste blok bemoeilijkt door de weinige verlichting. Zelfs de lampjes op de muziekstandaard zijn dan niet voldoende om goed zicht op de bladmuziek en op de dirigent te krijgen. Zo is vorig jaar het idee ontstaan om bouwlampen neer te zetten. Overleg met de organisatie leverde een “geen bezwaar” op. En zo werden we deze keer uitgelicht door de ledlampen. Tot grote verrassing werd op het moment dat wij gingen spelen de verlichting alleen in de boom boven ons aangezet. Kennelijk heeft de organisatie goed naar onze klacht geluisterd en zelf hiertoe het initiatief genomen. Hadden we die klacht dus eigenlijk al jaren eerder moeten uiten.

Blijft nog één klacht over, waar de organisatie ook niets aan kan doen. Je hoort elkaar slecht. In die verre hoek waar ik zelf zit te spelen, hoor ik geen drums, geen bas en sporadisch de trompetten. Het geluid vervliegt onmiddellijk. Daar moeten we nog iets op vinden. Ik herhaal een eerder gedane suggestie om in deze situatie niet in recht rijen te zitten, maar meer in een halve cirkel, zoals een orkest. Wellicht toch het proberen waard.

 

Wat meer gewend aan de omstandigheden ging het tweede blok een stuk beter. Ook “All I Want for Christmas” kwam er goed uit en is zeker een leuk nummer geworden. De hele avond stond er publiek dat naar ons optreden luisterde, soms wat meer, soms wat minder. Opvallend was dat na het laatste nummer de Big Band werd beloond met  applaus. Niet zomaar een beleefd applaus, maar echt een aanhoudend in de handen klappen, waarmee waardering tot uitdrukking werd gebracht voor wat wij die avond brachten. Dat doet je goed.

16 december: Spijkenisse

Er stond een mooie tent voor ons klaar, waar we precies in pasten. Dat was maar goed ook, want op deze zaterdagmiddag viel er geregeld een buitje. Niet langdurig, maar nat spelen is niet echt leuk. Nat dirigeren ook niet, maar Jan was wel de enige die geen tentdak boven zijn hoofd had. Gelukkig had Oscar hier een oplossing voor en kreeg Jan tijdens de zwaardere buitjes een paraplu boven zijn hoofd. Ook deze keer was de plaats voor ons doel niet het meest ideaal. Onze standplaats was niet  daar waar veel mensen zijn, maar bij een toegangsstraat naar het centrum. Gevolg langslopende mensen, die soms even blijven staan, maar meestal gewoon doorlopen. Maar ja, als de mensen in Spijkenisse dat doen in de zomer bij prima temperaturen, dan kun je niet verwachten dat ze nu in de kou en de nattigheid in groten getale bij de Big Band blijven staan. We zijn ten slotte maar muzikaal behang om de sfeer te verhogen, alsof we een draaiorgel  zijn, waar ook niemand bij blijft staan luisteren. En laten we eerlijk zijn, de mensen komen ook niet voor de muziek, maar om hun inkopen te doen. Gelukkig werd onze sfeerbijdrage wel gewaardeerd door die mensen die wel even bleven staan.

Drie blokjes hebben we daar gespeeld en we raakten steeds beter op elkaar ingespeeld. Antoinette had aan de avond daarvoor een zere keel overgehouden en liet op één keer na het van de stem veel vergende O Holy Night over aan onze trompetsolist Peter, die dit prima uitvoerde. We hebben die middag zeker goed gespeeld en ondanks het gebrek aan publiek geeft dat toch veel voldoening. Zo keerden we dus voldaan terug naar huis, naar moeder de vrouw, want het bleef maar in mijn hoofd spelen: “All I Want For Christmas Is You”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Datum: 
maa, 2017-12-18

Optreden in Puttershoek

ma, 2017-10-30 16:31

Van oude mensen en nieuwe omstandigheden

Pas kortgeleden werd onze Big Band benaderd voor een optreden in het verzorgingshuis ‘t Huys te Hoecke in Puttershoek. Eigenlijk waren we net bezig met de omschakeling naar het kerstprogramma in verband met een drietal optredens in de week voor de kerstweek. Maar dit verzoek was te sympathiek om voorbij te laten gaan. In het genoemde verzorgingshuis woont meneer Klok en op 28 oktober vierde hij zijn tachtigste verjaardag. Al jaren lang heeft meneer Klok geroepen dat, als hij die leeftijd mocht bereiken, er een feest zou zijn met een band erbij. En die band was onze Big Band. Als wij zo de feestvreugde kunnen vergroten, dan zijn we bereid om daaraan mee te werken.

Niet dat dit zomaar ging, want er waren wat aanpassingen nodig. Als eerste bleek onze drummer op deze datum niet beschikbaar. Gelukkig hebben we in Peter Bezemer een betrouwbare vervanger. Dat probleem was dus opgelost. Maar ook onze muzikaal leider, Jan Slager, bleek op deze datum voor zijn werk in het buitenland te zijn. Zijn broer Gert was bereid om de muzikale leiding op zich te nemen, zoals hij al eens eerder heeft gedaan. En dan hadden we ook nog de zang. Sinds kort is Antoinette Teuteberg als zangeres aan onze band verbonden. Zij had nog maar één keer met ons mee gerepeteerd toen we werden benaderd voor het optreden, maar Antoinette gaf aan het wel te zien zitten om op deze zaterdagmiddag met de band te zingen. Dat is heel fijn, omdat een relatief groot gedeelte van ons programma uit zangnummers bestaat. Dus Antoinette had haar eerste optreden met onze Band in Puttershoek. Ze stond daar te zingen als of we al jaren samen optreden. Heel fijn dat het zo klikt. Hopelijk het begin van een lange samenwerking. We hebben de laatste tijd niet zo’n geluk gehad met onze zangeressen, dus een stabiele situatie is zeer welkom.

In het restaurant van het tehuis werd het feest gehouden. Een plek waar we al twee keer eerder optraden. Opnieuw viel op wat een geweldige ruimte dat is en dat het daar zo fijn spelen is. Het geluid wordt voldoende gedempt, zodat het niet te hard overkomt en toch geeft het je het gevoel dat je vrijuit kan spelen. Ondanks de aanpassingen in de band verliep het optreden goed. Het klonk als een klok. Na een tweede keer het Lang Zal Hij Leven gespeeld te hebben, bedankte de dame van de organisatie ons hartelijk en zij zei namens meneer Klok dat hij een geweldige middag had gehad. Niet veel later liep ik met haar op toen zij een bewoner in de rolstoel naar de lift reed en opnieuw gaf ze vol enthousiasme aan dat JD’s Big Band de mensen een hele fijne middag had bezorgd. Daar zijn we natuurlijk blij mee. Ook met het feit dat er in dit tehuis meerdere mensen wonen die de leeftijd van tachtig jaar gaan bereiken. Wie weet wat dat voor ons nog betekent…..

 

 

Datum: 
maa, 2017-10-30

Optreden in Puttershoek

vr, 2017-10-06 11:09

Op 28 oktober zal JD's Big Band optreden in 't Huys te Hoecke. Hier woont meneer Klok, die op deze dag viert dat hij tachtig jaar oud is geworden. Hij viert deze verjaardag in het restaurant te midden van vrienden en kennissen. Meneer Klok heeft al jaren geroepen dat als hij de leeftijd van tachtig jaar bereikt hij een feestje wil geven en dat er dan een band moet optreden. Hiervoor is JD's Big Band uitgenodigd. Het optreden vindt plaats tussen 15.00 en 16.00 uur. Het is dan de derde keer dat wij in dit verzorgingshuis een optreden mogen verzorgen.

Tijdens de laatste keer dat JD's Big Band in Puttershoek optrad:

Datum: 
vri, 2017-10-06

Drukke week voor JD's Jingle Bells Big Band

vr, 2017-09-29 15:34

Net als vorig jaar heeft JD's Jingle Bells Big Band een druk programma in de voorlaatste week voor kerst. De swingende kerstklanken klinken op dinsdag 12 december op het marktplein in Delft, tijdens de Lichtjesavond.

. Op vrijdag 15 december speelt de Big Band opnieuw in Gouda tijdens de festiviteiten rondom Gouda bij Kaarslicht.

Eén dag later, op zaterdag 16 december, is onze Big Band te beluisteren in centrum van Spijkenisse tijdens de middaguren. Heel fijn dat wij worden gewaardeerd om het programma dat wij brengen.

impressie van het optreden op het grote podium in Delft, december 2016.

Datum: 
vri, 2017-09-29

Optreden Winkelhart Spijkenisse

zo, 2017-06-18 16:20

De plaats van optreden was uitstekend: een mooi, groot plein, met diverse terrasjes, zoals die voor het theater, maar ook aan de andere kant bij de horecagelegenheden.  De tent achter ons was prima. Het hield de wind van achteren tegen en beschermde (een deel van) de band (een deel van de tijd) tegen de sterke zonkracht. Zelf zat ik op een ongunstige plek en kreeg als één van de laatsten schaduw, met als gevolg een roodverbrande kop. Maar de tent was dus prima, ook voor het geluid. Het weer was eigenlijk ook prima. Tijdens het eerste blok nog een afwisseling van bewolking en zon, daarna een zonovergoten middag, zonder dat de temperaturen schrikbarend hoog waren. Bij het eerste blok hebben we nog in de witte jasjes gespeeld, daarna waren we blij dat we die weer konden uittrekken. We hebben daar, na een wat aarzelend begin, een goed optreden verzorgd.

Wat ontbrak er dan nog aan om het een feestje te laten zijn? Publiek. Er waren terrasjes, maar die werden niet of nauwelijks bevolkt. Pas in de verte, bij het begin van de winkelstraat, zaten mensen echt aan het terras. Wij moesten het doen met de toevallige passant, die meestal, al voort sjokkend, even keek, soms even bleef staan en dan weer verder ging. En dan hadden we In The Stone expres aangepast om tijdens het deel dat door de ritme sectie werd gevuld een aankondiging te kunnen doen. “Voor u treedt op JD’s Big Band uit Dordrecht”. Maar wie die “u” was, bleef een mysterie. Afijn, we waren kennelijk een radertje in het grote geheel dat Music Festival Winkelhart Spijkenisse heette. Op meerdere plaatsen werd muziek gemaakt. Wij zaten aan de rand van het zogenaamde hart. Blijkbaar was er een bypass nodig om het publiek bij ons te krijgen, een omleiding die er niet kwam.

Maar goed, we zijn professioneel genoeg om dat te doen waarvoor we waren gecontracteerd. Sterker nog, we hebben daar zeker goed gespeeld. We hebben ook van alles gedaan om een goed optreden te kunnen verzorgen. Toen onze zangeres Esther aangaf die dag niet beschikbaar te zijn, is één van haar voorgangsters, Marleen, gevraagd om die plek in te nemen. Marleen heeft ja gezegd op dit verzoek en liet horen dat zij niet voor niets één van onze beste vocalisten is geweest. Ook Roel en Gert S. hebben dingen omgegooid of zo georganiseerd dat zij bij het optreden aanwezig konden zijn en de club zich dus in volle sterkte kon presenteren. Of er een vervolg op dit optreden komt, weten we niet, maar mocht dat het geval zijn, dan prefereren wij een plek waar we gemakkelijker publiek kunnen trekken.

Datum: 
zon, 2017-06-18

Voorstraat Noord Festival 2017

za, 2017-06-03 11:28

Het Voorstraat Noord Festival komt er weer aan. Zaterdag 9 september van 12.00 tot 23.00 uur bruist het van de activiteiten in deze winkelstraat in het Dordtse centrum. Het festival viert een jubileum, want dit is de tiende editie. Het festival is zeer populair, in voorgaande jaren kwamen er gemiddeld 25.000 bezoekers.Ook nu is er een uitgebreid programma. Met kunstenaars, workshops, muziek op 6 podia, modeshows, kunst op straat en straattheater. Net als de vorige jaren zal JD's Big Band zich tijdens dit festival presenteren. Tussen 12.00 en 14.00 uur wordt gespeeld op dezelfde locatie als vorige jaren, bij de ingang vanaf de Voorstraat naar de Nieuwbrug.

Datum: 
zat, 2017-06-03